Preview Mode Links will not work in preview mode

Kyrkans kulturarv

Mar 29, 2019

Vi tar ett historiskt avstamp i hur mässan formades från början och landar till slut i vår egen tid genom att konstatera att vi faktiskt lever i en kyrkans guldålder, med ett stort engagemang återupptäckande av traditioner. Musikprofessor Mattias Lundberg får tillfälle att prata ett helt avsnitt om bara sitt...


Mar 29, 2019

Per-Olof Engström är på återbesök för att berätta om traditioner kring allhelgona. Traditionen med tända ljus på kyrkogårdarna är inte så gammal som man kan tro, men anammades otroligt fort över hela Sverige.


Mar 29, 2019

Lite vanvördigt kan man kalla orgeln en synth från 1700-talet, säger Ulf Tellin, som är organist. Det är inget snack om saken att orgeln har en alldeles särskild status i kyrkan. Den fascinerar och inspirerar och har gjort så i flera hundra år. Hör Ulf Tellin berätta om orgeln, drottningen av instrument.


Mar 29, 2019

Ulrika Emanuelsson befinner sig i Norrköping för att vara med om uruppförandet av verket Rop hörs i Getå, som gestaltar Sveriges största tågolycka genom tiderna. Hon delar med sig av sin vardag som kompositör. Hur kommer det sig att en kompositör läser allt om flugor, till exempel?


Mar 29, 2019

Vaktmästaren är ofta en doldis i kyrkans sammanhang, men utan vaktmästaren blir det knappast några gudstjänster, dop eller begravningar. Här kommer ett helt avsnitt som sätter ljuset på vaktisen.